Kaçan Harf-i Medden sonra Sebeb-i Med Sükûn-i Lâzım vâki’ olsa Medd-i Lâzım olur. Sükûn-i Lâzım neye derler; Vakfen ve vaslen sabit olan sükûna derler. Ve dahi bu Medd-i Lâzım dört türlüdür: Biri Medd-i Lâzım Kelime-i Musakkale’dir.
Medd-i Lâzım’ın meddi vaciptir, Müttefekun aleyh olduğu için ve bunun mertebesi Cemî-i Kurra katında dört elif miktarı med olunmaktır.
Özet
Harf-i Med’den sonra, Sebeb-i Med’den Sükûn-i Lâzım olursa; Medd-i Lâzım olur. Sükûn-i Lâzım durulduğunda ve geçildiğinde sabit olan sükûna denir. Medd-i Lâzım dört türlüdür:
Medd-i Lâzım Kelime-i Musakkale.
اَلْحَاقَّةُ
Harf-i Med’den Hâ’yı çeken Elif, Sebeb-i Med’den Gâf’ın şedde içindeki Sükûn-ı Lâzımı gelmiş Medd-i Lâzım olmuş, Bir kelimede olduğu için Kelime-i Şeddeli olduğu için Müsakkale olmuştur. Medd-i Lâzım Kelime-i Muhaffef
آلْآنَ
Harf-i Med’den Hemze’yi çeken Elif, Sebeb-i Med’den Lâm’ın Sükûn-ı Lâzım’ı gelmiş Medd-i Lâzım olmuş, Bir kelimede olduğu için Kelime-i, Şeddesiz olduğu için Muhaffefe olmuştur. Medd-i Lâzım Harf-i Musakkal.
حم (مِيمِي)
Harf-i Med’den Mîm’i çeken Yâ, Sebeb-i Med’den Mîm’in Sükûn-i Lâzımı gelmiş Medd-i Lâzım olmuş, Hurûf-ı Mukattaa’da olduğu için Harf-i, Şeddesiz okunduğu için Muhaffef olmuştur. Medd-i Lâzım Harf-i Muhaffef.
الم (مِيمِي)
Harf-i Med’den Lâm’ı çeken Elif, Sebeb-i Med’den Mîm’in şedde içindek Sükûn-ı Lâzımı gelmiş Medd- Lâzım olmuş, Hurûf-ı Mukattaa’da olduğu için Harf-i, Şeddeli okunduğu için Müsakkal olmuştur.